Lymftejpning – så här kan man göra

Publicerad den 4 mars, 2018

Lymfterapeut Ingrid Berglund visade den 14 februari hur ödemiker kan använda kinesiotejp för att stimulera lymfflödet i sina ödem.

 

Det är meningen att tejpremsan ska lyfta huden lite när man rör sig och på det viset öka lymfflödet under den. Tejpremsan ska inte vara alltför lång. I ena änden klipper man av hörnen så att änden blir rundad. Den änden kallas ankaret. Resten av tejpremsan klipps i tunna remsor. Tejpen ser då ut lite som en bläckfisk.

 

För att få bort skyddspapperet river man i tejpens ankarände som om man skulle riva av en bit av tejpen; då lossar pappret och det är lätt att ta av. Ankaret ska sättas uppåt, mot avrinningspunkten vid vänster nyckelben för att föra flödet ditåt. Fäst ankaret först och sträck sedan ut huden lite innan remsa för remsa sätts fast.

 

 

Om man vill tejpa svanken för att minska lymfansamling så sätter man ankaret i midjan och remsorna bakåt i svanken.

Tejpen veckar sig lite när lymfan under den flyttats.

 

 

Tejpen kan sitta på upp till 14 dagar och klarar dusch och bad. När man vill ta av tejpen stryker man lite olja på den eller tvål och vatten. Då lossnar den lättare.

Alla tål inte tejpen så det är viktigt att först testa med att sätta en bit tejp på magen över natten. Om huden blir röd och irriterad får man avstå från lymftejpning.

 

 

Kinesiotejp kan köpas i t.ex. sportaffärer, hälsokostkedjan Life eller från skadebutiken.se på nätet.

Om man t.ex. vill tejpa runt knäet mot smärta ska ankaret sitta nedåt, under knäet och man sätter den tvådelade tejpen på varsin sida om knäskålen.

 

Ingrid o Ensieh 3

Ingrid visar hur man tejpar Ensiehs underarm, ankaret ska vara upp mot nyckelbenet.

 

underarm

Så här blev resultatet.

 

överarm1

Tejpan överarm.

 

knä 5

Tejpad knäskål.

 

insida knä 1 insida knä 3

Tejpad insida av knät.

 

höft

Höft tejpad mot rumpan och ner mot låret.

 

nacke

Om man har ont i nacken tejpar man så här.
Dra ut tejpen lite så den drar ihop skinnet lite.

ärr

Så här tejpar man ett ärr.