Egenvård – varför och hur var titeln på ett föredrag av lymfterapeuten Pia Bergholm

Publicerad den 17 september, 2017

Det var sjutton intresserade medlemmar som på ett underhållande sätt fick veta mer om vikten av egenvård och hur vi enkelt kan göra för att hjälpa vårt lymfsystem.

 

Varför – helt enkelt för att få igång systemet.

 

Alla kroppar är olika så det är viktigt att hitta vad just min kropp mår bra av. Är det vila i högläge, promenad eller att ta det lugnt. Viktigt också att lyssna på dagsformen.

 

När man gör egenvård pressar lymfknutorna ut lymfa och kan ta emot ny lymfvätska.

 

Djupandning skapar tryck i ductus thoracicus, d.v.s. lymfstammen och detta stimulerar lymfcirkulationen.

 

Rörelse är också otroligt viktigt.

 

Det handlar om att tömma lymfknutorna; lätt dra i skinnet för att få igång cirkulationen eftersom de ytliga lymfkärlen, kapilärnätet, ligger som ett finmaskigt spindelnät över hela kroppen.

IMG_4420

Hur

Handlaget ska vara lätt som en smekning och ske långsamt och lugnt. Lymfsystemet är ett flegmatiskt  system som inte vill vara med om att något görs för fort för då går det i baklås.

 

Man behöver inte lägga ner jättemycket tid – hellre att det görs några minuter varje dag än inte alls.

 

Man börjar med några ”änglavingar” och att krama om/stryka halsen och därefter göra cirkelrörelser i nyckelbensgroparna, ”vispa grädde” som Pia kallade det. Man kan också nicka framåt och bakåt med huvudet för att stimulera lymfflödet.

 

Arm: man börjar nära axeln och stryker uppåt och fortsätter sedan ner för armen och sedan på baksidan mot skulderbladet. Obs! Att man inte ska behandla i armhålan om lymfknutorna opererats bort.

 

Avslutar med djupandning och några strykningar av nacken/nyckelbensgroparna.

 

Ben: man börjar som för armmassage och fortsätter med att trycka mot revbensbågen på båda sidor med händerna medan man andas in och ut. Alternativt virar man en handduk runt bröstkorgen och drar åt lite och andas sedan in och pressa ut luften för att stimulera.

 

Om lymfknutorna är bortopererade i ljumsken ska man inte stimulera där! Då stryker man med handen från knähöjd och upp över höften och revbenen för att få flödet uppåt i kroppen. Sedan stryker man från insidan av låret mot utsidan och vidare upp. Vidare ner och stryk runt knäskålen och massera knävecket. Så underbenet och om man inte når med händerna kan man ta hjälp av en duschborste för att nå neråt foten.

DSC_0607

För att stimulera fötterna är det bra att gå på tå respektive hälar och förstås spreta. Det kan vara svårt i början med man kan få upp rörligheten om man övar idogt.

 

Avsluta med att hålla händerna vid revbensbågarna/knyta om handduk och trycka vid in- och utandning, stryka/krama runt halsen samt massera nyckelbensgroparna.